Když váš kočičák ohrne nos nad dobrotou, kterou jste mu právě přichystali do mističky, neberte si to osobně. Může za to do velké míry evoluce.
Kočky mají odpor ke všemu novému. Říká se tomu neofobie a obvykle kočky ani nechtějí ochutnávat cokoliv neznámého nebo nějak odlišného od své běžné stravy. V divočině může totiž vést taková změna k žaludeční nevolnosti nebo k něčemu horšímu, takže neofobie kočky před takovými problémy vlastně chrání.
Jak si ale kočky potravu vlastně vybírají? Zdá se, že jim vyhovuje strava, která má poměr bílkovin a tuků 1 ku 0,4. Takto získají polovinu energie z tuků a polovinu z bílkovin (viz studii Journal of Royal Society of Science). Jak si tento poměr ale zjistí, zůstává záhadou. Podle zmíněné studie kočkám nakonec vyhovoval i pomeranč, když měl ten správný poměr živin (daly mu přednost i před králíkem a rybou – muselo se ale něco udělat s vůní).
Vůně je totiž další důležitý faktor. A jde také o konzistenci a teplotu – ideál? Představte si myš.
Nakonec, limitující je také anatomie. Kočky neumějí svými špičatými zuby potravu drtit a čelisti jim neumožňují žvýkání. Výsledkem mimo jiné je, že většina domácích koček polyká granule vcelku.
Možná vás napadne, jak je to s mlsáním, to asi nemá takový poměr tuků a bílkovin, naopak obsahuje spíše více sacharidů. Tady hraje roli patrně hned několik věcí. Jednak, podobně jako u lidí, mlsají z nudy, díky ochucení mlsek, a nebo se jim to mlsání něčím líbí. Dokud je mlsání tak desetina denní dávky, mělo by to ale být v pořádku.
Tagy ?
chuťčichsmyslypotravaSdílejte! | O sdílení
Pravidelné přešlapování, střídání tlapek na měkkém povrchu ...
Stává se vám to také? Tlapička posunuje něco křehkého k okraji stolu a ...
Pro ne-znalce koček může být zvláštní, že zvíře, které tak moc pečuje o svůj ...
Nejčtenější
Tyto stránky používají soubory cookies, abychom vám usnadnili a zpříjemnili jejich procházení. Rozumím
Jak cookies používáme?