V kočičí kavárně, díl první: Na Stromě, Brno
16. března 2016 /
13. srpna 2016 |
HaniK |
9 741x / 1x
První kavárna, kterou jsem se rozhodla navštívit, je v Brně na ulici Špitálka, číslo popisné a kočičí 37.
Na Stromě leží jednu zastávku od hlavního nádraží (zastávka Vlhká), dostupnost z centra je tedy velmi dobrá.
Problém pro mě nastal ve chvíli, kdy jsem došla k „třicet sedmičce“. Čekala jsem vchod hned z ulice, ale kavárna je až ve dvoře, takže jsem to chvíli zkoumala. Nakonec jsem se ale odhodlala na dvůr vejít a dobře jsem udělala. Kavárna tu tvoří písmeno L a přehlédnout už nejde.
Otevřela jsem dveře a první, co jsem uviděla, byl kocour na baru. Tady jsem se málem už zasekla, protože jakmile vidím kočku, která na mě svůdně mrká z baru, musím ji nutně pohladit.
Pán za barem asi pochopil, že jsem u nich poprvé, a hned mi řekl, že do kavárny vedou dveře vlevo. Tak jsem se tam zvědavě přesunula.
První krok do oficiální části kavárny znamenal šlápnutí na hračku. Hned vlevo je totiž hrací zóna a to já nečekala. Chvíli jsem se rozhlížela, kam si sednu a nakonec, to vyhrál stoleček hned u škrabadla.
Ve chvíli, kdy jsem dosedla, hned mě dva kocouři začali zvědavě očichávat. Asi se divili, co jim to tam zase došlo. Příjemně mě překvapilo, jak byli krásně hebcí a lesklí. Bylo na nich vidět, že se mají dobře. Za tu hodinu jsem v kavárně potkala tři kocoury.
Zázemí, jak pro kočky, tak lidi, je krásné. Kočky mají spoustu míst na odpočinek, ať už na stěnách pelíšky nebo polštářky na oknech. Všude spousta míst na škrábání drápků a hraček milion stejně jako u nás doma.
Bála jsem se, jestli tím, že je bar a kavárna oddělená, neutrpí rychlost obsluhy, ale slečna přišla rychle a já si objednala mátovou limonádu. U nápojového a jídelního lístku mají i pravidla, jak se ke kočkám (ne)chovat, tak jsem si je hned prohlédla.
Za pár chvilek jsem měla na stole svoji limonádu a jala se pozorovat kočičí život. Kočky chodí s obsluhou sem a tam a nejednou jsem od baru zaslechla kočičí mňoukání toho typu, které dobře znám. O jídle.
Hned, jak mi na stole přistála limča, vyskočil si na stolek i kocour (ten největší, zdálo se mi) a koukal, co z toho bude. Chvíli mi pózoval, a pak se šel natáhnout.
Když jsem si pohrála s Bartolomějem, šla jsem očíhnout ceduli se jmény kocourů, kde jsou i představeni. Zároveň jsem si všimla koutku, kde bylo dost stolních her. Takže si přijdou na své všichni. V druhém koutě bylo takové soukromější zázemí a trochu jsem záviděla, že bylo obsazené.
Co jsem stačila vypozorovat, tak sem chodí lidé jen tak pokecat nebo i na pracovní schůzky. A obě strany zněly spokojeně. Kočky se na vás střídavě chodí dívat a nechají se pohladit. K tomu všemu hraje příjemná a nevtíravá hudba.
Jediné, co mě v jednu chvíli zarazilo, když kocouři zalezli za dvířka, kde měli asi toalety (?), byl trošičku smrádek kočičího záchodu, ale seděla jsem vlastně hned u těchto dveří.
U vedlejšího stolu byli zjevně spokojeni jak s kávou, tak zázvorovým čajem. Já svojí mátové limonádě taky neměla co vytknout, ale zase ani nijak nevynikala mezi těmi ostatními, co si dávám jinde.
Před odchodem jsem zašla ještě na toaletu. Podle toalet si vždycky udělám o podniku další úsudek. Ale nemusela jsem se bát. Toalety byly čisté. Jen kočku si sem prý vzít nemůžete.
Sakum prásk – příjemné prostředí, akční kočky, příjemná a rychlá obsluha a dobrá limonáda. Určitě se sem ráda vrátím.
Další informace
Kavárna ukončila 8. srpna 2016 provoz.
Kavárna na Facebooku
Internetové stránky kavárny
Tagy ?
kočičí kavárnarecenzereportáž
| O sdílení
Chtěli byste zkusit, jak vypadá kočičí kavárna naživo? Najděte si tu nejbližší v našem seznamu!
17
|
71 887x
24. listopadu 2015
V sobotu jsem zavítala do Olomouce a nemohla jsem si nechat ujít další kočičí kavárnu. Tentokrát...
13
|
14 880x
23. března 2016
V Olomouci jsem navštívila i druhou kočičí kavárnu, CoffeeCat. Leží na té samé ulici ...
5
|
13 060x
27. března 2016
HaniK 8. srpna 2016 21:54
Příklad za všechny je Bar, který neexistuje. Z kaváren frčí třeba v Melounovém cukru, nejlepší cukrářství je Martiňák, letí ochutnávkové pivnice, v pohodě se uživí spousta burger restauraci. A pak taky alternativní hipster kavárny, které třeba pro mě fakt nejsou, ale žijí, rekonstruují a prosperují. :-) Akorát si v nich prý člověk nesmí kávu osladit, jinak mu hipsteři useknou ruce. :-)
gwen 8. srpna 2016 21:44
Viero, ono hodně dělá to, jestli to provozuje někdo a je ve svém. Což na vesnicích i tak jako hodně bývá. Není tam nájem , někde až desítky tisíc a taky většinou tam dělá celý příbuzenstvo. To se pak někde i vidí, že si můžou dovolit dát - v pondělí zavřeno!.-o))
Hani, co je teď třeba jako hit v Brně. Restaurační zařízení typu? U nás nic novýho.
Ano, kafe za padesát, už je tak nějak běžný. I když nákupní cena je cca 7 Kč na porci(jak které kávy). Ale...
energie toho stroje a hlavně pořízení kvalitního stroje je v dnešní době i přes 100 tisíc. To se holt musí udělat káviček, než je to splaceno.
A taky je pravdou, že hygiena a předpisy, v dnešní době, to je masakrovina. Jeden dřen na nádobí, jeden na umytí rukou, jedna výlevka na odpad atd. atd. To taky jen tak někdo nedá(finančně). A možná s kočkami to bylo ještě o jeden level výš.
HaniK 8. srpna 2016 21:19
V Brně (a hádám i v dalších větších městech prostě) jsou lidi už dost rozmlsaní, neustále musíte přicházet s něčím novým, jakmile to ale zestárne, tak už to lidi zas tak nezajímá a je to konec. Platí u specifických kaváren a restaurací obzvlášť. A souhlas s Marťou, že pár kecajících lidí kšeft moc neudělá. Viděla jsem to na sobě v těch kavárnách, i když jsem tam byla sama, tak než jsem ty kočky oběhla, tak byla hodina v čudu a já jeden ledový čaj na lístku...
Zas na druhou stranu jsou ty ceny někdy dost astronomické, nejsem žádný znalec, takže nevidím důvod, proč bych měla dávat třeba za kávu padesát korun. A jestli jim tam vleze na jednoho "odborníka" pět takových lidí jako já...
Plus taky to, že tato kavárna byla taková celkem alternativní, takže to zase zužuje okruh lidí, blbé místo, které se musí hledat, zase lidi mínus... A druhá kavárna kousek a třetí s velkou aktivitou na fb... Když se to sečte, udělá to hrozně moc.
viera 8. srpna 2016 21:11
Marti,my sme iba dedina,ale je tu dokopy 10 takych zariadeni krčma,expreso,hotel,hotel zamok,štadion hostinec..a ine..asi desať a uživia sa..sem sice chodi vela cudzincov koli koňom,a mame jedine potraviny,nechapem to..krčmy žiju slušne
gwen 8. srpna 2016 21:08
Já myslím, že to tak není. Jestli kavárna nebo hospoda, v důsledku je to stejný. V kavárně kafe a moučník, nula nula skoro nic zisk za hodinu , dvě krafání ženských.o)
To samé v hospodě. Chlapi si dají dvě tři piva a taky na tom máte minimální zisk. A nájmy, elektřina a zaměstnanci, to jsou hrozně velký náklady.
Jakmile v hospodě není něco (jeden výherní automat například) nebo dobrá kuchyně...Nemá to dlouhou životnost.
Čím víc by se otočilo lidí, tím možná. Ale jakmile někdo sedí a povídá, je to pro kavárnu, hospodu peklo.o))
viera 8. srpna 2016 20:32
je to smutne..keby boli obyčajna putika pre opilcov uživia sa,solidny napad ma smolu..asi mačkarov v ich okoli nie je až tak veľa :(
HaniK 8. srpna 2016 20:27
Kavárna píše: "Děkujeme za ohlasy, a o to nás to víc mrzí, že musíme zavřít. Byl to super rok strávený s Vámi. Většinou se ptáte proč? uživit kavárnu je prostě složité..."
HaniK 8. srpna 2016 10:41
Netuším proč, ale taky hádám zisky nebo jim to zavřela třeba hygiena. V Brně je velká konkurence.
gwen 8. srpna 2016 10:34
Já osobně si myslím, že je těžký se uživit. Platit nájem za prostory, možná i uvěry na vybavení a jestli mají zaměstnance, je pálka. A jestliže tam přijdou lidé, dají si kafe a dortíka a sedí tam dvě, tři hodiny, tak to není žádné terno (s prominutím), ohledně nákladů. Takže vsázím na to, že se neuživili..
Briketa 23. března 2016 15:49
Chodím tam často. Dám si nějakou dobrotu a pozoruji kočky. Co mi tam chutná nejvíce je malinová nebo ostružinová limonáda - je v ní rozmixované ovoce i s kousky a to já mám moc ráda. Dorty mají výborné někdy i bezlepkové - vždy kvalitní, jak na dorty jinak nechodím, tam neodolám, jsou fakt úžasné a pokaždý jiný, na facebooku je mají často i vyfocené, tak se mi často sbíhají sliny předem. :-) A čemu ještě neodolám jsou špenátové tousty jsou s lístky špenátu a česnekem a vůbec mňam. S nutelou a banánem jsou taky prudce jedlé.
Karla z Končin 16. března 2016 14:27
Moc zajímavé. Díky za informace :-)
HaniK 16. března 2016 11:01
Určitě ne, byla jsem tam "jen tak", ale nevím, jak je to ve špičce. Problém bude ve chvíli, kdy bude nějaký tematický večer. Teď byl myslím Tibet a to rezervace určitě ano. :-)
Pája6 16. března 2016 10:05
Díky za tip, určitě zajdeme. Podle fotek vypadá kočičí kavárna příjemně. Pochopila jsem správně, že není nutné dělat rezervaci?
HaniK 16. března 2016 9:16
Čtyři kocouři jsou z útulku Tibet, nejtmavší je z chalupy. To mají právě na té informační cedulce. :-)
Umisťovací není, to bude až Pelíšek, na který se těším moc.
Uf a na cenu Latté jsem se koukala a už jsem zapomněla. Ale ceny spíš tedy nižší obecně.
gwen 16. března 2016 9:11
Líbí se mi ten strom jako škrabadlo.
Líbí se mi ta budova /architektura/.
Líbí se mi, že je to prostorný - ani jedna kavárna v Praze na mě tak nepůsobila.
Líbí se mi ten koš pod zrcadlem.
Zavěšené pelíšky (líbily by se mi sítě, které by mohli lidí využít s kocourem na břiše.-o))
Zajímalo by mě, majitel si vzal kočky z útulku? Jsou jeho nebo si je mohou lidé okouknout a třeba i později vzít domů?(umisťovací kavárna)
A zajímalo by mě, kolik stálo Latté.o)))
Výše uvedené názory a komentáře nevyjadřují stanovisko Modrého kocouře.cz. Modrý kocouř.cz si vyhrazuje právo příspěvky odporující dobrým mravům, v rozporu se zákony nebo obsahující reklamu smazat.