<< Zobrazit předchozí téma | Zobrazit následující téma >> |
Autor |
Zpráva |
Sadovska Iveta
|
Předmět: Chronické zlyhávanie obličiek Přitlapkováno: 27. 3. 2008 12:21:33 |
|
|
Nášmu 5 ročnému kocúrikovi včera diagnostikovali chronické zlyhávanie
obličiek.Zistili sme to len preto, lebo sme zmenili veterinára.Ten predošlý si nič nevšimol.Tomuto sa zdal hneď príliš chudý a nahmatal mu aj zväčšené obličky.Odber krvi potvrdil jeho podozrenie. Som nešťastná.Vraj to môže trvať tak do dvoch rokov.Bude nám pomaly zomierať pred očami.Papať mu celkom chutí, stále je smädný, a v poslednom čase je taký smutný.Inak žiadne viditeľné problémy nemá.Má s týmto niekto skúsenosti, môžete mi niečo poradiť. _________________ Iveta |
|
|
Odpovědět
|
|
April
|
|
|
Odpovědět
|
|
Dagmar2
|
Předmět: Špatné ledviny Přitlapkováno: 5. 4. 2008 21:17:27 |
|
|
Zkuste podpůrnou léčbu homeopatií, ona v takovýchto případech často hodně pomáhá. Jestli nemáte poblíž dobrého homeopata, můžete se spojit s MVDR. Michalem Jiřičkou z Českých Budějovic, zde je kontakt http://www.inext.sk/homeopatie/Poradna.htm. Možná se pokusí vyřešit Váš problém e-mailem, jen se připravte na to, že budete vyplňovat dost podrobný dotazník o kocourovi. Platba ze Slovenska do Čech snad nebude problém
Homeopatie už prodloužila a ulehčila život dvěma mým kočkám se stejným problémem. |
|
|
Odpovědět
|
|
Kačuli
|
Předmět: Re: Chronické zlyhávanie obličiek Přitlapkováno: 23. 5. 2008 18:34:59 |
|
|
V prosinci loňského roku mojí kamarádce zkolaboval zničeho nic perský kocourek. Nemilosrdný ortel zněl - chornické selhávání ledvin v důsledku vrozených cyst v ledvinách. Na ten popud jsem jela se svýma dvěma kočkama - perskou a tureckou angorou na veterinu na sono. Charlottka (turecká) byla v pořádku, ale u Samíka (perská) byla zjištěná přítomnost cyst v obou ledvinách. Jaký šok. Oplakala jsem to, ale náš hrozně hodný pan doktor mě ujistil po všech možných vyšetřeních, že zatím jsme to podchytili včas. Ledvinky zatím fungují v rámci možností dobře, jen ho znepokojil písek v močovém měchýři. A tak nám nastal kolotoč diet a léků. Písek naštěstí celkem zmizel a tak jsme na speciálních granulích a na tabletkách Fortekor, které podporují činnost ledvinek.
Nejhorší je, že musíme jezdit na sledování růstu cyst, které bohužel jednou utlačí fungující ledvinky a ty nenávratně zkolabují. Nedokážu se smířit ani připravit se na to, že ten malý zrzavý rošťák tu jednou nebude. Zatímna to nemyslím a snažím se mu co nejvíce ulehčit jeho nemoc.
Dle našeho pana doktora, jsou v ČR jen 2-3 chovy naprosto čisté, bez výskytu PKD - geneticky vrozené cysty v ledvinách. Prosím každého majitele perského kocourka, aby investoval nějakou tu korunku do zdravé svého miláčka a nechal ho vyšetřit ultrazvukem. Ono se to totiž projeví, až ledvinky selžou a pak už zbývá jen pár týdnů bolestivého života. |
|
|
Odpovědět
|
|
Dagmar2
|
Předmět: Re: Chronické zlyhávanie obličiek Přitlapkováno: 23. 5. 2008 18:55:55 |
|
|
Kačuli napsal: |
Dle našeho pana doktora, jsou v ČR jen 2-3 chovy naprosto čisté, bez výskytu PKD - geneticky vrozené cysty v ledvinách. |
Musím oponovat, pan doktor má špatné informace o perských chovech.
V současné době má mnoho chovatelů nejen perských koček (genetickým cystickým onemocněním ledvin trpí i jiná plemena, přestože ne v tak velkém měřítku) své chovy geneticky otestovány a mají je negativní. Sama ze svého okolí znám mnohem více než 2-3 negativní chovy a jejich počet narůstá. V počátcích genetického testování bylo zjištěno 34 % perkých koček pozitivních a díky testování se toto procento stále snižuje. Je pravdou, že ne všichni testují a ne všichni na pozitivních kočkách nechovají.
Já sama jsem měla ze 4 koček 3 pozitivní, 2 jsem hned kastrovala a jednu ne. Z ní jsem si odchovala negativního kocoura, kterého jsem pak použila do chovu. Tato pozitivní kočka má již více jako 7 let a zatím se u ní problémy s ledvinami nevyskytly. Chovat na ní již nechci, snad - možná! udělám jednu výjimku - ještě sama nevím. Je to totiž podle mého názoru jedna z nejhezčích koček colourpointů u nás a navíc má naprosto úžasnou povahu, kterou předávala na své potomstvo. Stále zvažuji........
PKD je jen jedním z více nemocí ledvin, ne každé ledvinové onemocnění je dědičné. |
|
|
Odpovědět
|
|
Kačuli
|
Předmět: Re: Chronické zlyhávanie obličiek Přitlapkováno: 23. 5. 2008 19:46:59 |
|
|
Nevím, těžko říci, můj kocourek byl vyřazen z chovu pro zálomek na ocásku. Je vykastrovaný. Má krásnou červenou barvu a jeho povaha je naprosto úžasná. Nedovedu si představit, že tu jednou nebude. Chovy nijak nesleduju, protože už mám doma dvě kočky, což je na jeden byt až až. Na výstavy se Samíkem nejezdíme, i když bychom mohli. Svou nemoc získal od svého otce, dovezeného z německa. PKD je celkem rozšířenou nemocí, ale spíše u laických chovatelů. Stále je totiž mnoho "chovatelů", kteří netestují své kočičky. Pokud nový majitel už od chovatele není ujištěn o výsledku testů, kolikrát netuší, co tato nemoc obnáší. Taky jsem laik chovatel a netušila jsem vůbec o co by mohlo jít. Až díky nešťastné náhodě mé kamarádky a jejího kocourka (dnes už je v kočičím nebi).
Zatím úspěšně bojujeme, Samík řádí, lítá a provádí samé lumpárny
Je mi jasné, že s nástupem informovanosti klesá počet nezdravých chovů a taky kvalitní péče o jakkoli nemocné kočičky |
|
|
Odpovědět
|
|
tatiana
|
Předmět: Re: Chronické zlyhávanie obličiek Přitlapkováno: 23. 5. 2008 21:23:44 |
|
|
Sadovska Iveta napsal: | Nášmu 5 ročnému kocúrikovi včera diagnostikovali chronické zlyhávanie
obličiek.Zistili sme to len preto, lebo sme zmenili veterinára.Ten predošlý si nič nevšimol.Tomuto sa zdal hneď príliš chudý a nahmatal mu aj zväčšené obličky.Odber krvi potvrdil jeho podozrenie. Som nešťastná.Vraj to môže trvať tak do dvoch rokov.Bude nám pomaly zomierať pred očami.Papať mu celkom chutí, stále je smädný, a v poslednom čase je taký smutný.Inak žiadne viditeľné problémy nemá.Má s týmto niekto skúsenosti, môžete mi niečo poradiť. | ¨
Rozhodně s homeopatií se nedá nic pokazit.
Jinak Fortekor, jak už tady bylo řečeno, a přísná klinická dieta na selhávání ledvin, třeba K/D od Hill¨s, nebo Renal od RC. Kocour musí být pod stálou veterinární kontrolou. Může ale žít spokojeně víc jak 2 roky-ale je zapovězeno veškeré normální kočičí i lidské jídlo, pouze přísná dieta. Držím palce. _________________ Tatiana, Claudius, Čuk, Gek, Baldík, Šantí, Bivoj, Fay, Max, Bejby a Adam-in memoriam
http://www.prestickekocenky.cz |
|
|
Odpovědět
|
|
|