<< Zobrazit předchozí téma | Zobrazit následující téma >> |
Autor |
Zpráva |
czBashi
|
Předmět: Pupeční kýla Přitlapkováno: 15. 10. 2012 19:23:52 |
|
|
Dobrý den,chtěl bych se zeptat.Máme 3 měsíční koťátko britské kočičky,u které byla zjištěna pupeční kýla.Chtěli bychom ji dát na operaci.Mohla by mít potom ještě koťátka,ktérá by jsme ji chtěli jednou umožnit.Děkuji za odpověď |
|
|
Odpovědět
|
|
Leemet
|
Předmět: Přitlapkováno: 15. 10. 2012 20:34:43 |
|
|
Dobrý den,
operace u malých koťat je vždycky větší riziko než u dospělé kočky. Pokud není kýla moc velká, počkala bych až bude kočička starší. To ale musí posoudit doktor. Už jsem tu měla tři koťátka s pupeční kýlou a u všech jsme to vzali raději naráz až s kastrací. Takže až okolo 8 měsíců.
Ohledně toho, jestli může mít po operaci kýly koťátka - může, ale osobně bych to neriskovala. Je to určitě riziko, že se jí může vrátit a navíc kýla je myslím dědičná. _________________ žižkovská smečka a Leemet
www.spokojenakocka.cz , www.malytygr.cz, www.toulavetlapky.cz |
|
|
Odpovědět
|
|
czBashi
|
Předmět: Přitlapkováno: 16. 10. 2012 15:43:00 |
|
|
A to stou dědíčností platí,ikdyž ji nemá od narození ale přivodila jsi ji nedávno? Prý to může být i tím,když jde koťátko na záchod a tlačí bobeček a když má slabou břišní stěnu,může se jí udělat kyla. Moc bychom si jednou přáli koťátka
|
|
|
Odpovědět
|
|
Leemet
|
Předmět: Přitlapkováno: 16. 10. 2012 18:38:30 |
|
|
Pupeční kýla je již od narození nebo vznikne krátce po narození. Může se i projevit ve starším věku, ale s tím jsem se ještě nesetkala. Je možné, že po narození byla kýla tak malá a neznatelná, že si jí nikdo nevšiml. Je to vlastně neuzavřený otvor po pupeční šňůře, takže se mohlo stát, že při tlačení na zachůdku, se mohl otvor zvětšit a tím pádem se kýla stala viditelnou.
Ještě jdem ověřovala dědičnost - dědičná je a zvířata by se neměla pouštět do chovu, tzn. že koťátka by byla bez PP.
Zeslabená břišní stěna ve vzniku kýly hraje také roli, a na to bych dala opravdu pozor při pooperační péči. Řešila jsem tohle nedávno s vetem, tvrdil, že se zeslabená stěna nedá při operaci moc poznat. Takže bych raději s touto variantou, že jí kočička má, počítala.
Pokud se mýlím, opravte mne prosím někdo.
Každopádně osobně bych březost nedoporučovala, nejen kvůli dědičnosti ale také kvůli možnému zdravotnímu riziku (kýla se může znovu objevit, pokud by byl císař, jsou tu možné komplikace v hojení).
Nechtěla bych nikoho strašit, ale nedávno jsem měla dost hroznou příhodu s kočičkou, která měla kýlu a podstoupila operaci - odstranění kýly plus kastrace. Kočička měla právě slabou břišní stěnu (což jsme nikdo netušil) a následkem toho v den, kdy měla jít na vytažení stehů, se jí rána provalila. Stěna stehy prostě neudržela. Bylo to 14 dnů po operaci, takže mělo být vše zhojené.
I když je pravděpodobnost takového hororového scénáře malá, stejně bych radila koťátka oželet. Už jen proto, že další majitelé koťátek od Vaší kočičky, budou muset řešit znova taková rizika. _________________ žižkovská smečka a Leemet
www.spokojenakocka.cz , www.malytygr.cz, www.toulavetlapky.cz |
|
|
Odpovědět
|
|
|