Vaříme pro kočky: Jak sušit maso
9. května 2016 |
HaniK |
12 323x / 3x
Hovězí maso |
300 g hovězího zadního (60 Kč) |
Na sušení masa není vlastně nic těžkého. Mně je těžko vždy, když jdu kolem regálu ve zverimexu a vidím ty podivné balíčky, které mi nevyhovují ani na pohled, ani složením. Rozhodla jsem se tedy usušit vlastní a dokázat, že to jde jak v sušičce, tak v troubě. Moje zásada je: hlavně jednoduše a hlavně si to zkomplikovat.
Takže první, co udělejte, je to, že zajdete do řeznictví. Většinou tam hledám hovězí přední. Když nemají, tak beru i to lepší, tedy zadní. Maso by nemělo být extrémně prorostlé. Sice zvířatům to nevadí, ale bude to vadit vám při krájení tenkých plátků.
Mimochodem, tady je nutno říct, že sušit můžete samozřejmě každý druh masa (krůtí, kuřecí, kachní, skopové, ryby...), já ale nejraději volím hovězí.
Když vidím v řeznictví pěkný kus hovězího, tak rovnou prosím o uříznutí cca 2 cm plátku. Když ale budete mít doma větší kus masa, tak se prostě snažte o co nejrovnější řez.
V řeznictví, kde beru maso obvykle, mě stojí jeden plátek hovězího zadního (zhruba 300 g) 60 Kč.
Doma maso zbavte tužších blan a začněte krájet plátky široké cca 2 mm. Pokud se vám nebude dařit dělat tenké plátky, tak maso dejte na chvíli do mrazáku, aby lépe drželo tvar. Tenké plátky se budou dobře sušit.
Pokud vlastníte sušičku, tak máte vystaráno. Sušte v ní na 50°C 6 až 8 hodin. Pokud máte víc mřížek, tak je prohoďte po 4 hodinách. Moje sušička ale třeba nemá nastavení teploty, tudíž jsem měnila mřížky častěji a tím i maso kontrolovala.
Správně vysušené maso poznáte tak, že ho zlomíte v prstech. Pokud je ještě gumové, sušte delší dobu. Za sebe ale doporučuju dobu sušení nepřehánět (maso pro kočky vytahuju po těch šesti hodinách), při delší době sušení můžou být některé kousky ostré a tvrdší.
Sušení v troubě není složitější, ale vypadá vtipněji. Maso věším přímo na mřížku z trouby (viz foto). Kdo se toho bojí, tak může dát na mřížku špejle a maso věšet na ně. Pokud chcete maso z trouby hezčího tvaru, opět poslouží špejle. Maso jimi propíchněte v horní části a špejli položte na mřížku. Maso bude volně viset dolů a nebude ohnuté.
V troubě zapněte ventilátor a teplotu nastavte na 50°C. Doba sušení je opět těch 6 až 8 hodin.
Usušené maso vydrží v uzavřené nádobě i měsíc.
Z 250 g čerstvého masa (dělám hodně odřezů pro kočky) budete mít 75 g sušeného.
Plátek silný 2 cm
Krájíme plátečky o síle 2 mm
V případě sušičky dáváme na mřížku
Varianta trouba - využijeme mřížku
Sušení v troubě
Hotové po šesti hodinách
Proti světlu
Ochutnávka
Vločka zase originálně
Tip
Pokaždé dělám druhou várku i pro lidi. Pokud si chcete pochutnat společně s kočkami, tak svoji nakrájenou část nejdříve naložte do dvou lžic sojové omáčky, dvou lžic worchesteru a jednoho nadrceného stroužku česneku. Nechte přes noc marinovat, a pak až sušte stejným způsobem jako to pro kočky.
Prohlášení:
Uvedený recept nemůže nahradit plnohodnotnou stravu kočky. Pokud má kočka nějaké zdravotní problémy nebo si nejste jisti, konzultujte vhodnou stravu se svým veterinářem.
Tagy ?
krmenívaříme pro kočku
| O sdílení
Správné krmení je zásadní pro vývoj a celkové zdraví kočičáka. Abychom mu poskytli vše, co potřebuje...
38 720x
31. ledna 2016
Zkuste připravit svým kočičákům lososovou pěnu...
5
|
9 736x
2. května 2016
Zkuste připravit svým kočičákům kuřecí sušenky...
9
|
14 008x
25. dubna 2016
HaniK 9. května 2016 22:26
Mám radost velkou. To víte, že mám. Jen do peněz to leze. :-D
Jen mám vždycky z muže srandu, že občas vařím podobná množství jako na akcích pro 25 lidí. :-D
mdeknight 9. května 2016 19:28
Hani, aspoň názorně vidíte, že někdy život není fér :-D Někdo může fakt sežrat vše, co uvidí, no a jiný přibere jen z toho, že na to jídlo pomyslí :-D Ale zase musíte mít radost, když vidíte, jak protějšku chutná (já třeba moc ráda peču, i když nejsem na sladké, ale dělá mi velkou radost, když vidím, jak to ostatní s chutí sní)
HaniK 9. května 2016 19:03
U složitějších jsme povětšinou v kuchyni spolu a při vaření vykládáme. Tak to máme i jako kulturu, ale z knedlíků mě teda málem švihlo. :-D
Minulý týden byla oslava u rodičů a šlo se do hospody. Muž tam s radostí dojedl vlastně plnou mísu (netuším, kolik bylo litrů) polévky, dojedl po mně hranolky, po dědovi řízek a cestou domů si liboval, jak je plný tak akorát. Mě by už sklátila asi mrtvice. :-D
Ale paní majitelce se ten jeho apetit moc líbil, tudíž ji půjdu brzy potěšit a oznámit, že tam bude slezina v září pro naše rodiny a pro muže objednám rovnou dvojnásobnou porci a bude. :-D
gwen 9. května 2016 18:58
Cože???
To než bych připravila k vaření ingredience, tak bych o dvě hodiny přešvihla svých 20 minut..o))
HaniK 9. května 2016 18:56
Holky, tak bych si někdy dala přes pusu, když jsem říkala, že mě nebaví vařit malá množství jídla.
Koček je hodně, muž je jen jeden. Na víkend jedu k našim a muž si u mě objednal jahodové knedlíky. Řekl, že na dva dny (z toho dvě noční) mu tentokrát stačí 80 knedlíků...
Když se dělá omáčka, tak je to cca 3 litry a k tomu dvě šišky knedlíku. Jeden celý knedlík sní muž na posezení.
V bramborovém salátu je základ dvou kil brambor a je to pro dva na den!
A nejvíc nefér na tom je, že je štíhlý, pche.
gwen 9. května 2016 18:50
mdknight - já nejsem žádná extra ňůňo kuchařka, i když Vojtík řiká, že jsem ta nejlepší..o))
Ale my jsme dva, tak máme radši rychlejší jídla a mažeme ven.
Když chceme něco složitějšího, zajdeme si jednou za čas na to.o)) Nevyplatí se nám vařit svíčková v takovém malém množství...
20 min je max.o)))
evelinas 9. května 2016 18:44
Výborný nápad,určite vyskúšam obe možnosti.
katyp50 9. května 2016 9:20
Jerky - sušené maso. Znám, občas si koupím a moc si pochutnám na mňamce k vínečku, ale je to nekřesťansky drahá mňamka. Takže ta naložená varianta je naprosto dokonalá. Suším v sušičce. Je to vynikající.
Kožíšci u nás si na sušeném pochutnávali ve dřívějším složení, Ríša a Zrzínek je milovali, Melda si ďobnul. Teď nevím. Jak postupně umřeli, nahradili je další a chutě jsou úplně jiné, jak jsem si všimla.
mdeknight 9. května 2016 8:45
Sušičku nemám, ale vyzkouším troubovou variantu... Dafince sušené z obchodu chutná, dávám jí kousek tak 1x týdně, ale musí to mít nakrájené na kousky.
Gwen - 20 minut v kuchyni?!! I Vy jedna kouzelnice! Za 20 minut mám možná polívku...
HaniK 9. května 2016 7:31
Však toto jen nakrajis, a pak už se to suší samo. :-)
gwen 9. května 2016 7:00
Osobně si myslím, že tady do toho se nepustím, ale Hanko, klobouk dolů. Snažím se dodržovat v kuchyni pravidlo- nikdy dýl než 20 minut.
Výše uvedené názory a komentáře nevyjadřují stanovisko Modrého kocouře.cz. Modrý kocouř.cz si vyhrazuje právo příspěvky odporující dobrým mravům, v rozporu se zákony nebo obsahující reklamu smazat.
Reklama
Další recept
Vaříme pro kočky:
Lososová pěna
Související
Krmení kočky - jak a čím?
Má Váš kočičák už svou stránku ve Zlaté knize?
Víte, že svému kočičákovi tady můžete vytvořit
osobní stránku? Víte, že pak může mít své vlastní kočkoalbum, deníček a další?
Registrace není povinná, ale umožní Vám využívat všechny funkce, které Modrý kocouř.cz nabízí - jednoduché vkládání fotek, komentování nebo komunikace s ostatními Kocouřáky.